Поєднання вина та страв

Опубликовано: 07.11.2017 в 19:20

Поєднання вина та страв

Поєднання вина та їжі утворюють «синергію» смаку, яку неможливо досягти при вживанні вина або їжі по-окремо.

Кулінарне мистецтво – неоднорідне і багатогранно. І якщо ви, давно замислювалися, ступити на першу сходинку пізнання правильних поєднань їжі і вина, відчути те блаженство, яке дарує гастрономія – ми пропонуємо пізнати закони і тонкощі цієї науки, щоб зануритися у світ насолоди, що дарує та сама «синергия» смаку.   Вино може відмінно доповнити і підкреслити смак їжі. Але лише правильно підібраний напій по-справжньому розкриє всі смакові особливості і акценти страви. Можна сказати, що вино і їжа – обов’язкові пункти у меню справжніх гурманів. А що стосується правил їх підбору, нам є чим поділитися і що розповісти

Про те, що сири і вино прекрасно поєднуються, знає багато хто. На наш погляд, це одна з найбільш вдалих смакових поєднань, що підкреслюють достоїнства один одного. Однак, навіть у такому, здавалося б, простій справі – вибрати сир до вина – є свої правила. Для цього, слід почати з найзагальніших принципів. Їх знання дозволяє з більшим ступенем імовірності вибрати правильне вино і оцінити гармонію смакового поєднання. Білі вина підкреслять пікантність сирного смаку, а червоні-добре поєднуються практично з усіма твердими видами. Наприклад, соковитий і багатий смак вина Traminer Blanc Villa Krim – знаходиться у чудовому балансі з гостро-солоним смаком короля пліснявих сирів Рокфор. Знайомий усім, ароматний Пармезан, Чедер або Гауда з ароматом пряженого молока і довгим післясмаком прекрасно гармонує з насиченими танинами Villa Krim Cabernet, таке вино підсилює міцність і густину сиру.

Швидше за все, таке досить «традиційне» поєднання вина і фруктів, вам неодноразово зустрічалося за столом. Безумовно, подібне поєднання є доступною і простою «класикою домашнього столу», і здається не варто навіть читати далі, але чи варто кидатися у вир з головою і чи дійсно обов’язково потрібно поєднувати вино з фруктами? Іншими словами, свіжі фрукти і ягоди чудові в якості десерту. Але до вин, особливо сухим, краще пошукати альтернативу у запеченому або смаженому вигляді. Не дивуйтеся, просто при запіканні смак і текстура плода, приготованого таким способом, набагато ніжніше сирого аналога. Поєднання червоних мускатних сортів винограду у Villa Krim Muscat Berbarro ідеально прикрасить запечені персики, груші або яблука. У такому тандемі можна поекспериментувати навіть зі спеціями. А ось трохи свіжий і зухвалий Villa Krim Muscat Marbel підкреслить смак свіжої дині і білого винограду.

Головний принцип гармонії поєднання вина і їжі – постаратися уявити ті і інші у найбільш виграшному світлі, щоб вони не приховували переваги один одного, а навпаки, підкреслювали і взаємно доповнювали свої смакові і ароматичні особливості. Червоне вино прекрасно підходить до м’ясних страв з червоного м’яса, стейків, реберцям і стравами барбекю. Непогано поєднується воно і з м’ясом птиці, особливо жирним. Тому, ідеальною парою до дичини і запеченої птиці буде Shevalie Rouge Villa Krim.  Телятина і баранина – особливе м’ясо, до якого можна подати Villa Krim Pinot Noir, їх смак більш делікатний, тому варто підбирати нескладні за ароматикою вина. А такі яскраві вина як Villa Krim Piccolo або Saperavi складуть ідеальну пару вашому стейку, м’ясних закусок, печені.

Щоб зайнятися вирішенням складного завдання, необов’язково звертатися до математики. Подати до столу блюдо з риби, а потім спробувати підібрати до нього ідеальну пару – ризикує стати досить складною дилемою навіть для впевненого у собі фахівця, адже риба – один з найпідступніших інгредієнтів для поєднання з вином. Як правило, будь-яка риба добре поєднується з білим вином, проте, деякі види риби тільки виграють від союзу з певним типом білого вина. Сібас, морський карась, форель, палтус і хек – риба, яку найкраще поєднувати зі свіжими чистими винами з живою ароматикою, Shateau Baron або Chardonnay Villa Krim – відмінно збалансує характерний смак риби. Для щільної м’ясистої риби, з насиченим пікантним морським смаком: скумбрія, тунець, анчоуси – слід запропонувати легке Villa Krim Shateau Le Grand або вишукано-терпке біле вино середньої повноти Pinot Blanc.

Ну, і у кінці нашого Винно-кулінарної вистави, зупинимося на найсмачніших маленьких радощах – десерти. Любов людства до солодкого має настільки давнє коріння як історія роду людського. Солодощі та вино – прекрасне завершення смачного обіду або романтичної вечері. Без десертів з вином рідко проходять  урочисті прийоми або святкові трапези у колі близьких людей. Ну, а підбір вин до десертів – одна з найбільш захоплюючих тем у галузі поєднання їжі і напоїв.  У «солодкої» частини спектра завжди діє правило «просте до складного». Наприклад, у Франції пляшечку вина хорошого року радять випити просто з шматочком зернового хліба, а не влаштовувати у роті «солодкий хаос». Але для нас, все – сходиться у одному: рожеве вино – ідеально для десертів у теплі літні вечори.Трохи романтичний трохи легковажний напій, здатний розкрити повну палітру солодощів у компанії тірамісу, морозива або гармонійно поєднуватися з макарон або чізкейком. У той же час це абсолютно самодостатній напій, що володіє як власною технологією виробництва, так і унікальними смаковими і ароматними характеристиками. Villa Krim Muscat Riviera-прекрасно п’ється у чистому вигляді або з льодом. Кажуть, з його допомогою часом навіть підкорюють жіночі серця. Виною тому, звичайно ж, незвичайний рожевий колір, який, граючи у наповненому келиху, створює відповідний настрій. У Франції його називають “розе”, у США – це “Блаш”, у Іспанії – “Розаду”, а у Україні – Villa Krim Muscat Riviera …

Задоволення від їжі і вина можна отримати тільки тоді, коли ви прагнете цього, експериментуєте, прислухаєтеся до смаку, з цікавістю і натхненням підходите до майбутнього гастрономічному поєднанню. Не варто обмежувати себе поєднувати їжу і вино «за правилами», радимо шукати свої улюблені гастрономічні пари! Адже, цілком можливо, що саме Ваші ідеї у майбутньому складуть нові правила для гурманів!

Вина VILLA KRIM Особливе для Особливих!